Center ohranjanja narave Žabja hiša

ilustracija perunike

Na Radenskem polju v Mali Račni je zaživel 1. center ohranjanja narave v Sloveniji. Naravovarstveni center, poimenovan Žabja hiša, je nastal v okviru Interreg projekta Vezi narave. Njegova posebnost je tudi ta, da leži na otoku, tik ob izviru kraškega vodotoka Šice.

zabja hiša

V okviru projekta INTERREG Slo – HR z imenom VEZI NARAVE je bil v 2021 obnovljen stari zapuščeni objekt, ki je v času Jugoslavije služil kot center tajne obveščevalne službe, še pred tem pa je opravljal pomembno funkcijo vaškega mlina. Tukaj je sedaj nastala Žabja hiša.

V objektu Žabja hiša lahko obiskovalec s pomočjo različnih interpretacijskih orodij spozna dele žive in nežive narave izjemnega Radenskega polja. Razstava odkriva tudi najbolj skrite kotičke tega naravnega kraškega bisera, kjer trije vodotoki skupaj s človekom že stoletja sooblikujejo pokrajino, kakršno poznamo danes.

Žabja hiša

Vabljeni k ogledu te impresivne razstave o Krajinskem Parku Radensko polje ter o pomenu ohranjanja in skrbi za naravo za naše zanamce.

 

Namigi za raziskovanja:

  • Raziščite Radensko polje v malem v Žabji hiši in spoznajte ritem voda na najmanjšem kraškem polju Slovenije ob izviru reke Šice. V neposredni okolici se lahko sprehodite do izvira, ki ima v vsakem vremenu svojo podobo – po dežju razpenjene vode oblivajo otoček z Žabjo hišo, v sušnem času pa se izvir spremeni v skrivnostno temnozeleno vodno kotanjo.
  • Po ogledu Žabje hiše se podajte na sprehod do Zatočnih jam, kamor ponikajo vode Grosupeljskega polja, na Kopanj, kjer je svoja otroška leta preživel največji slovenski pesnik France Prešeren ali na Ostri vrh, ki ponuja veličasten razgled na Radensko polje, v daljavi ozaljšan s Kamniško – Savinjskimi Alpami.

 

ODPIRALNI ČAS ŽABJE HIŠE:

Poletni odpiralni čas Žabje hiše (velja od 1. maja – 31. oktobra):

  • delavniki, od torka – petka, od 10. – 16. ure. – ob predhodni najavi
  • vikendi, od 10. – 18. ure.

Zimski odpiralni čas Žabje hiše (velja od 1. novembra – 30. aprila):

  • delavniki, od torka – petka, od 10. – 16. ure. – možen obisk le za najavljene skupine.
  • vikendi, od 10. – 16. ure. – možen ogled brez predhodne najave.

 

CENIK OBISKA:

Odrasli: 5€, otroci: 3 €, družinska: 14 €

Delavnice za predšolske in šolske otroke: 3 €