Prenesli smo preko 12.000 dvoživk

Cesta med Velikim Mlačevim in Veliko Račno predstavlja oviro za dvoživke na njihovi selitveni poti – spomladi z gozdnih prezimovališč do mrestišč na Radenskem polju, jeseni pa z Radenskega polja nazaj v gozd.

20220401_212540
Dve od 12 vrst dvoživk Radenskega polja, ki smo jih preneslo na varno v akciji “Pomagajmo žabicam čez cesto”. Na fotografiji zelena žaba in planinski pupek (foto T. Stepišnik)

 

Spomladi, ko se dvoživke množično selijo, na delu odseka ceste vsako leto organiziramo akcijo “Pomagajmo žabicam čez cesto”, v okviru katere smo letos preko ceste prenesli preko 16.000 dvoživk.

Izjemna pa je bila tudi letošnja jesen – zaradi izredno sušnega poletja, so se te dni dvoživke množično selile, kljub temu, da jeseni običajno selitev dvoživk poteka bolj razpršeno.

A prenašanje dvoživk je le začasna rešitev.

Za trajnejšo rešitev se je Turizem Grosuplje, OE Krajinski park Radensko polje v sodelovanju z Občina Grosuplje vključil v projekt LIFE Amphicon v okviru katerega bomo izvedli trajne ukrepe za ohranitev dvoživk.

Uspešno izvedenemu monitoringu dvoživk v preteklih dveh letih je sledilo načrtovanje rekonstrukcije ceste med Velikim Mlačevim in Veliko Račno za umestitev trajnih varovalnih ograj in podhodov za dvoživke. Med pristojnimi inštitucijami trenutno potekajo usklajevanja glede umestitve trase in podhodov za dvoživke, z rekonstrukcijo pa naj bi začeli v prihodnjih letih.

20201014_105142
Odsek ceste med Velikim Mlačevim in Veliko Račno, kjer je v okviru projekta LIFE AMPHICON v naslednjih letih predvidena umestitev trajnih varovalnih ograj in podhodov za dvoživke (foto T. Stepišnik)

 

Do takrat vas ob deževnih jesenskih in spomladanskih dnevih pozivamo k prilagojeni hitrosti vožnje na cesti med Velikim Mlačevim in Veliko Račno ter vas vabimo, da se spomladi spet pridružite akciji “Pomagajmo žabicam čez cesto”.

20210225_210450
Najštevilčnejše “žrtve” povozov med selitvijo – navadne krastače (na fotografiji samček in samica navadne krastače na poti do mrestišč, foto T. Stepišnik)