Od severa do juga - konferenca LIFE AMPHICON in pohod po Radenskem polju

V mesecu maju je Zavod za turizem Grosuplje skupaj z Občino Grosuplje in pridruženimi partnerji projekta LIFE AMPHICON organiziral 3-dnevno mednarodno konferenco projekta LIFE AMPHICON – Ohranjanje dvoživk in obnova habitatov. Konferenca je bila namenjena tako predstavitvi projekta in projektnih aktivnosti kot tudi izmenjavi dobrih praks iz drugih evropskih držav s področja ohranjanja dvoživk. Zvrstilo se je 30 predavanj z več kot 130 udeleženci konference iz devetih evropskih držav – od severa proti jugu: Estonije, Danske, Litve, Nemčije, Madžarske, Avstrije, Italije, Slovenije in Španije. V okviru konference smo organizirali tudi ekskurzijo po Krajinskem parku Radensko polje, ki je najmanjše kraško polje v Sloveniji in eno izmed projektnih območji Natura 2000 projekta LIFE AMPHICON. Navdušenje domačih in zlasti tujih udeležencev je bila ob pogledu na bogato naravo Radenskega polja presenečenje tudi za nas, vzbudila pa nam je še dodatno zavedanje o pomenu ohranjanja naravnega bogastva Slovenije.

OTVORITEV KONFERENCE_Suzana Levstek

Župan občine Grosuplje, dr. Peter Verlič, je udeležencem konference izrekel dobrodošlico v Grosuplju in opozoril, da je potrebno naravo ohranjati za prihodnje generacije.

 

PROJEKTNI PARTNERJI LIFE AMPHICON_skupinska fotografija

Partnerji projekta LIFE AMPHICON in uvodni govorniki – dr. Peter Verlič, župan občine Grosuplje, Angelo Salsi, vodja programa LIFE pri agenciji CINEA in Suzana Levstek, vodja projekta LIFE AMPHICON.

 

POHOD PO RADENSKEM POLJE_estavela Srednjice 

Vodnato retje Srednjice – ekskurzija po Radenskem polju, ki je potekala v okviru konference LIFE AMPHICON.

 

DSC01170

EXPO LIFE razstava na konferenci z deset drugimi LIFE projekti ob 30-letnici programa LIFE (avtor: Roštan Jana).

 

Le dan po konferenci, 21. maja, smo se v sodelovanju s Turističnim društvom Kopanj in pohodniki odpravili na že tradicionalni pohod po Krajinskem parku Radenskem polju. 8 km dolga pot je potekala od severne do južne točke Radenskega polja – od razvalin gradu Boštanj, mimo retja Srednjice, Močila, mimo osamelca Kopanj pa vse do Centra ohranjanja narave Žabje hiše na izviru vodotoka Šica. Na poti so nas spremljali cvetoči, z živalstvom bogati travniki, med katerimi so bile tudi zavarovane vrste  – dvoživka hribski urh, metulj travniški postavnež ter simbol parka, sibirska perunika. Več o Krajinskem parku Radensko polje in pomenu dvoživk so obiskovalci lahko izvedeli ob zaključku pohoda pri Žabji hiši.

Vabljeni ponovno oktobra na pohod po jesensko obarvanem Radenskem polju.

 

21.05.2022_Pohod KPRP_Pulko_03

Začetek pohoda pri gradu Boštanj z ga. Olgo s TD Kopanj. (avtor: Polonca Pulko)

 

20220521_pohod po RP_Stepisnik T (20)

Suho retje Srednjice, ki je bilo še pred 2 dnevoma (v času konferenčne ekskurzije) polno vode. (Avtor: Tina Stepišnik)

 

20220527_130513

Simbol Krajinskega parka Radensko polje, sibirska perunika, in opraševalci. (Avtor: Tina Stepišnik)

 

21.05.2022_Pohod KPRP_Pulko_20

Predstavitev projekta LIFE AMPHICON in dvoživk pri Žabji hiši, centru ohranjanja narave v Mali Račni. (Avtor: Polonca Pulko)

 

Tina Stepišnik