DANES, 22.3. obeležujemo Svetovni dan voda

2020_05_22 na izvirih Šice- T. Stepišnik1
Svetovni dan voda, ki ga obeležujemo vsako leto 22. marca, je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) leta 1993 razglasila, da bi opozorila svetovno javnost na pomen vodnih virov in na nujnost dobrega gospodarjenja z njimi.
Letošnja nosilna tema svetovnega dneva voda je namenjena ozaveščanju o globalni vodni krizi in pomanjkanju čiste vode ter zavedanju, kaj nam voda pomeni, kako je pomembna za vsakega posameznika in lokalno okolje.

Radensko polje, kot eno izmed pomembnih mokrišč se prav tako spopada z problemi onesnaženosti voda. Vzrokov je lahko veliko, vse pa poslabšajo tudi slabi pogoji za samočistilno sposobnost območja (kraški svet, nizek naklon vodotokov, nizek vodostaj vodotokov v poletnem času, ko so pogoji za razrast bakterij, alg najboljši itd.). V letošnjem letu smo zaznali tudi veliko razrast alg v estavelah, ki vsaj površinsko niso povezane z vodotoki, ki bi bili lahko vzrok za preveliko količino hranil.
Da bi ugotovili vzroke z namenom izboljšanja stanja na tem področju smo v lanskem  letu začeli, v  letošnjem letu pa bomo nadaljevali z aktivnosti za ugotavljanje vzrokov. V naslednjih letih, če bomo uspešni pri kandidiranju na projektih, pa bomo izvedli tudi ukrepe v naravi zato, da dosežemo izboljšanje stanja v naravi.

Včeraj ,? v nedeljo, 21.3 , smo obeleževali tudi Mednarodni dan gozdov.
Več si lahko preberete TUKAJ

Predvčerajšnjim ? v soboto, 20.3, pa smo obeleževali dan dvoživk Radenskega polja, ki je nastal kot pobuda znotraj projekta LIFE AMPHICON. Aktivnosti v obliki delavnic in drugih aktivnosti z dvoživkami še sledijo v naslednjih tednih, a bodo na žalost zaradi Covid ukrepov temu tudi prilagojene. Več o letošnji akciji dneva dvoživk Radenskega polja lahko izveste iz facebooka.