22. maj
22. maj

SOBOTA, 22.5. - Tradicionalni spomladanski pohod po Radenskem polju in teden naravnih parkov Slovenije

 

Estavele (T. Mikuš)

Vsako leto, prvo soboto 24. maju Evropskem dnevu parkov, že vrsto let poteka tradicionalni Spomladanski pohod po Radenskem polju.  Tudi letošnje leto je planiran pohod.

Izvedli ga bomo 22. maja z začetkom ob 10 uri. 

Natančno lokacijo začetka pohoda še sporočimo. Odvisna je seveda od razmer na Radenskem polju. Zaradi naravnih omejitev (poplave) narava Radenskega polja vsako leto poskrbi, da je pohod enkraten in vsakokrat čisto poseben!

Ker bomo morali slediti napotkom v zvezi z preprečevanjem širjenja virusa Covid 19, vas bomo o samih podrobnostih pohoda obvestili kasneje. Potrebne bodo predhodne najave, ki jih zbiramo na naslovu: info@radenskopolje.si .

 

Datum, 24. maj je pomenljiv, saj se spomnimo, da je že pred več kot sto leti evropska celina prepoznala pomen ohranjanja narave in proglasila prve narodne parke. Takrat najbolj napredna Švedska je že leta 1909 zavarovala in razglasila več narodnih parkov.

Marsikdo pa ne ve, da smo bili tudi Slovenci v tistem času že zelo napredni tudi na tem področju. Seizmolog in naravoslovec Albin Belar je že leta 1908 dal prvo pobudo za proglasitev doline Triglavskih jezer za “Naravni varstveni park nad Komarčo”.  Kdo ve kaj bi se zgodilo, če pobude ne bi preglasilo vse glasnejše rožljanje z orožjem in začetek prve svetovne vojne?

Ne glede na to smo lahko Slovenci resnično ponosni na to, da se je Belarjeva pobuda uresničila kmalu po končanju vojne. Leto 1924 velja kot v Sloveniji mejnik  na področju zavarovanih območij. Z zakupno pogodbo je bila Dolina Triglavskih sedmerih jezer za 20 let podeljena v upravljanje Slovenskemu planinskemu društvu in Muzejskemu društvu  – Odseku za varstvo prirode. Razglašen je bil Alpski varstveni park v Dolini Triglavskih jezer.