baner
Prenašanje dvoživk 2020 PDF Natisni E-pošta

Večerno prenašanje dvoživk na Radenskem polju

 

Dvoživke so pričele s spomladansko selitvijo in topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale. Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo – Račna, je v dolžini enega kilometra postavljena ograja za dvoživke, ki preprečuje, da bi  jih na njihovi poti do mrestišč povozili. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo pomoč pri prenašanju.

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Z njo se boste dogovorili kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk, kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 19h in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali.

Vsak udeleženec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

- odsevni jopič,

- močno svetilko (naglavno ali ročno),

- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Navodila za pot in parkiranje.

 
OBJAVA IN VABILO: Razpis za vodjo projekta Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov (LIFE AMPHICON) PDF Natisni E-pošta

Kot smo vas že seznanjali se bo v okviru projekta LIFE AMPHICON tudi na Radenskem polju 7 let izvajal projekt za ohranitev in obnovo habitatov dvoživk. 

Sedaj smo v fazi iskanja vodje projekta. Vsi, ki ste zainteresirani, imate opisane delovne izkušnje in ustrezate pogojem zelo lepo vabljeni k prijavi. 

 

Občina Grosuplje je objavila razpis za vodjo projekta Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov (LIFE AMPHICON).

Rok za prijavo je do četrtka, 21.11.2019.

Več informacij o razpisu najdete na spodnji povezavi.

 

https://www.grosuplje.si/razpis/226165

 
VABILO: 7.11.2019 ob 19.30 uri - Jesensko srečanje s kmetovalci Radenskega polja PDF Natisni E-pošta

Na pobudo aktivnih kmetov iz KS Račna vabimo, 7.11.2019 ob 19.30 uri v Družbeni dom v Veliko Račno na srečanje na katerem bomo na razpolago vsem kmetom, ki vas zanimajo vsebine povezane s kmetovanjem v krajinskem parku.

Predstavili vam bomo predvidene aktivnosti, ki jih bomo izvajali v letu 2020 na območju Radenskega polja.

Srečanje bo tudi družabne narave. Namen je, da se spoznamo, da se odkrito pogovorimo o vsebinah, ki vas zanimajo.

Srečanje ni namenjeno samo kmetovalcem iz KS Račna. Lepo vabljeni zato vsi, ki kmetujete na območju Krajinskega parka Radensko polje.

Naslednje srečanje, okvirno spomladi 2020, bo organizirano na območju KS Mlačevo, kjer boste spet vsi vljudno vabljeni.

Vodja Krajinskega parka Radensko polje
Mag. Tina Mikuš

 
V NOVEMBRU SE ZAČNE PROJEKT LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov PDF Natisni E-pošta

V ponedeljek, 7. oktobra 2019, je bila med Občino Grosuplje, kot vodilnim partnerjem v projektu, in Izvajalsko agencijo za mala in srednje velika podjetja (EASME) za projekt LIFE AMPHICON podpisana tudi pogodba o sofinanciranju iz sredstev LIFE. Pogodbo je podpisal župan dr. Peter Verlič, s strani EASME pa jo je že predhodno podpisal vodja enote za LIFE in ekoinovacije Angelo Salsi.

Občina Grosuplje je v sodelovanju s Turizmom Grosuplje (Krajinski park Radensko polje), Krajinskim parkom Ljubljansko barje, Kozjanskim regijskim parkom, Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (MZI), Centrom za kartografijo flore in favne (CKFF) ter tujima partnerjema iz Danske, Amphi International ApS in Občina Nyborg, in tujim partnerjem iz Nemčije, Verein der Freunde des Deutsch-Poln, EU-Nationalparks Unteres Odertal e.V. na razpis programa LIFE uspešno prijavila projekt Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov (LIFE AMPHICON – AMPHIbian CONservation and habitat restoration).

 

V okviru projekta želimo izboljšati populacijo ciljnih vrst in njihove habitate, zmanjšati povoze ciljnih vrst, rešiti urhe pred izumrtjem, združiti znanja in izkušnje iz treh različnih držav na področju ohranjenosti ciljnih vrst ter povečati ozaveščenost. V Sloveniji bo tako vzpostavljenih približno 130 mrestišč, zgradilo se bo minimalno 60 podhodov in postavilo 10.200 m stalnih ograj, prav tako se bo vzpostavilo učne in interpretacijske poti ter učilnice na prostem, postavilo informacijske table in opazovalnice. V Kozjanskem parku bo vzpostavljen Informacijski center za dvoživke, na Centru za kartografijo favne in flore pa Koordinacijski center za dvoživke.

V občini Grosuplje, na območju Krajinskega parka Radensko polje, pa se bo v okviru projekta zgradilo podhode in ograje, ki bodo dvoživkam omogočili varno prehajanje cest ob selitvah, vzpostavilo  nove primerne mlake in njihove kopenjske habitate, uredilo učne in interpretacijske poti, učilnico na prostem in postavilo informacijske table, opazovalnice in tudi razgledni stolp.

Gre za projekt v vrednosti 8.079.824 evrov, pri čemer sofinanciranje Evropske unije znaša 60 %, sofinanciranje države 20 %, 20 % predstavlja lastni delež.

Z deli se bo začelo že v novembru 2019. Vsa dela pa bodo končana do konca leta 2026.


 

 
Uprava Krajinskega parka Radensko polje, 1.septembra 2019 začela s svojim delom PDF Natisni E-pošta

 

Veselo naznanjamo, da je po 10 letih od prvega zavarovanja začela operativno delovati Uprava krajinskega parka Radensko polje.

Uprava deluje pod okriljem  Zavoda za turizem Grosuplje s sedežem na Adamičevi cesti 15, 1290 Grosuplje. 

Za vsa vprašanja v zvezi z upravljanjem krajinskega parka nam lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pokličete na telefon 08 20 07 157

 

 

 
Prenašanje dvoživk čez cesto 2019 PDF Natisni E-pošta

Pomagajmo žabicam čez cesto 2019

Bliža se pomlad in lepi dnevi in topli večeri ter dež se bližajo. Tako vreme pa zvabi dvoživke, da se iz gozdnih skrivališč pomaknejo proti Radenskem polju. Ob cesti Mlačevo - Račna je že postavljena zaščitna ograja, ki preprečuje, da bi jih na njihovi poti do mrestišč povozili. Da pa bi žabice varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo prostovoljce, ki bi bilo pripravljeni pomagati pri prenašanju, vedno v spremstvu s koordinatorjem.

Večerno prenašanje se začne ob 18h uri (kasneje ob 19h oziroma po sončnem zahodu) in traja uro do dve, odvisno od števila dvoživk.

Vsak udeleženec obvezno potrebuje:

- odsevni jopič

- svetilko (ročno ali naglavno)

- primerno obutev in obleko, ker je lahko mokro in blatno

Če bi želeli sodelovati, pokličite koordinatorko Natašo (031 446 198) ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , kjer se boste dogovorili, kdaj lahko pridete, ko se bo akcija začela.

Aktualne informacije na Facebook strani društva Preplet

 

Sofinancerji projekta:

 
Projekt: Žabice PDF Natisni E-pošta
  ŽABEC JE DOBIL NOVO IME!

V spomladanskem času smo, skupaj z žabcem, obiskovali otroke bližnjih šol in vrtca v Grosupljem. Z otroki smo delili zgodbo o izgubi njegovega imena. Tako ste otroci pridno izbirali predloge za njegovo ime. Ožji izbor imen smo objavili na naši internetni strani, ter pozvali vse, da nam pomagate izglasovati njegovo ime. Tako smo v novembru dobili novega prijatelja žabca Štefana. Štefan se je zdaj že skobacal nazaj v gozd, pod toplo listje in zemljo, ter čaka, na pomlad, da spet pride v vodo na Radenskem polju.

Otroci, če spomladi, na Radenskem polju, spet srečate veselega, poskočnega žabca, ga le pokličete po imenu ŠTEFAN!

 

 

 

NOVICA IN VABILO ZA PROSTOVOLJCE

DOBILI SMO OGRAJE ZA ŽABE

V sredo, 19.11.2008, nam je Zavod Symbiosis poklonil v večletno uporabo 500 m varnostne ograje za dvoživke. Postavili jih bomo konec zime, pred  selitvijo dvoživk iz zimskih bivališč na letna mrestišča. In sicer na mestih, kjer prihaja do množične selitve teh živali čez regionalno cesto  647, odsek 1368, Mlačevo - Rašica na delu med Velikim Mlačevim  in Veliko Račno. Tako bomo  v vedra ujete dvoživke dnevno nosili čez cesto in jih popisovali. Dobili bomo natančnejše podatke o številčnosti ter vrstni pestrosti dvoživk na Radenskem polju.

Ob sami postavitvi ograj in pri dnevnem prenosu in popisu dvoživk bomo potrebovali pomoč prostovoljcev. Zato pozivamo vse, ki bi nam bili pripravljeni pomagati, da nam svoje podatke pustite na e- pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pa nas pokličete na 040 655 795 (Miša Pintarič)

 

 

 

 

 

 
OBVESTILO - Domače mleko iz Krajinskega parka Radensko polje v ustanavljanju - na tržnici v Grosupljem in tudi že pred E Leclercom v Ljubljani PDF Natisni E-pošta

Ohranjanje krajnske in biotske pestrosti je na območju Krajinskega parka Radensko polje v veliki meri odvisno od aktivnosti in delovanja ozaveščenih lastnikov zemljišč, ki že tradicionalno, na prilagojen način kmetujejo na tem naravnem območju. 

Krajinski park Radensko polje v ustanavljanju Vam v zvezi s tem, z veseljem, predstavlja KMETIJO POTOKAR, kmetijo z dolgoletno tradicijo na območju Radenskega polja, ki je ena prvih v Sloveniji, v juniju 2009, začela ponujati dnevno sveže mleko iz mlekomata.

Na posestvu, kjer živijo tri generacije, kmetijo upravlja najmlajša generacija, ki z inovativnimi in naravi prijaznimi in okoljsko ozaveščenimi pristopi drži prihodnost kmetije trdno v rokah. 

V tehnološko dovršenem mlekomatu ponuja domače nehomogenizirano mleko, ki je dokazano bolj zdravo in lažje prebavljivo kot homogenizirano. 

Mleko Kmetije Potokar lahko dobite na mlekomatu na tržnici Grosuplje in  tudi že v Ljubljani pred E Leclercom , tako se tudi sami prepričate o kvaliteti njihove pridelave. Kako upravljati z mlekomatom lahko izveste na TUKAJ

Več o Kmetiji Potokar lahko izveste na www.kmetija-potokar.com, lahko pa jim tudi pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali KMETIJA POTOKAR, Mala Račna 40, 1290 Grosuplje ali pokličete na 031 338 979.

 

še zloženka ...