baner
Akcija prenosa žab čez cesto
Prenašanje dvoživk 2020 PDF Natisni E-pošta

Večerno prenašanje dvoživk na Radenskem polju

 

Dvoživke so pričele s spomladansko selitvijo in topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale. Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo – Račna, je v dolžini enega kilometra postavljena ograja za dvoživke, ki preprečuje, da bi  jih na njihovi poti do mrestišč povozili. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo pomoč pri prenašanju.

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Z njo se boste dogovorili kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk, kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 19h in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali.

Vsak udeleženec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

- odsevni jopič,

- močno svetilko (naglavno ali ročno),

- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Navodila za pot in parkiranje.

 
Projekt "Pomagajmo zabicam čez cesto" PDF Natisni E-pošta
Akcija prenosa žabic v Krajinskem parku Radensko polje po potekala že peto leto

Komaj se spomladni stali sneg, se temperatura dvigne malo nad ledišče in nastopi prvo obilnejše deževje, že naokrog skakljajo žabice. Na žalost to opazimo predvsem na cestah, ki so v tem času na nekaterih mestih polne njihovih trupelc. A zakaj te sicer skoraj neopazne živali spomladi tako množično rinejo na ceste?

To je v njihovi naravi. In to dobesedno. Žabe in vse ostale dvoživke začnejo svoje življenje v vodi, ko se spomladi kot paglavci izvalijo iz jajčec. Nato jim v nekaj mesecih zrastejo noge - preobrazijo se v odraslo žival in lahko zapustijo vodo. Ko jeseni pritisne mraz, se žabe, močeradi in druge dvoživke zatečejo v gozd, kjer se zarijejo globoko v blato. Tam na varnem pred zmrzaljo otrple preživijo zimo. Ko pa spet nastopi pomlad, se dvoživke predramijo. Odpravijo se na romanje do vode, kjer so se same izlegle. Tam se zberejo in parijo ter odložijo jajčeca.

Pogosto njihovo romarsko pot od gozda do vode in nazaj preseka prometna cesta, kot je na primer regionalna cesta Veliko Mlačevo - Mala Račna. A žabica nima izbire, kam bo šla odlagat mreste in katero pot bo uporabila. Vedno bo romala po poti, po kateri so šle že neštete generacije njenih prednikov do vode, kjer se je sama izlegla in kjer so svoje življenje začeli tudi njeni starši, stari starši in mnoge generacije pred njimi. To je namreč v njeni naravi, zapisano je v njenih genih. In zato bodo dvoživke množično umirale na cestah, dokler ne bomo povozili zadnje.

Vam ta ideja ni všeč? Tudi nam ne! Zato bomo v akciji Pomagajmo žabicam čez cesto, ki jo bo tudi letos finančno omogočila občina Grosuplje, že peto leto žabicam pomagali na njihovem romanju iz gozda proti Radenskem polju. Letos akcijo organiziramo člani Društva pest fižola - društvo za biološko izobraževanje. Skupaj z gasilci bomo ob cesti postavili začasno ograjo, ki bo dvoživkam preprečila dostop na cesto, nato pa jih bomo vsak dan, zjutraj in zvečer, pobrali in v vedrih prenesli na drugo stran ceste. Če tudi vam ni vseeno, koliko žabic konča pod kolesi, se nam pridružite! Pomagate lahko pri postavljanju ograje in pri vsakondevnem jutranjem ter večernem prenašanju.

Prijavite se lahko na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali po telefonu 040 812 686 (Daniela) in o dogajanju vas bomo pravočasno obveščali. Lahko pa akcijo spremljate tudi na naši spletni strani www.radenskopolje.si in na facebooku Pomagajmo žabicam čez cesto.
 
V letu 2012 bo potekala že četrta AKCIJA PRENOSA DVOŽIVK PDF Natisni E-pošta

 

Tako kot že 3 leta do sedaj, bomo tudi v letu 2012 organizirali spomladansko prenašanje dvoživk čez regionalno cesto na odseku Veliko Mlačevo – Mala Račna.

 

Dvoživke, ki se v jesenskem času zakopljejo v gozdu globoko v zemljo, se začnejo spomladi s prvimi otoplitvami, po navadi v začetek marca, zbujati in se seliti do vodnih teles, kjer odlagajo svoj mrest in poskrbijo za širjenje svoje vrste. Na žalost na območju Radenskega polja pri tej selitvi prečkajo regionalno cesto in pri tem jih večina konča pod kolesi vozil. Ker je cesta v tistem času, zaradi številnih mrtvih živali na cestišču tudi nevarna in spolzka,lahko ogrozi varno vožnjo voznikov. Z eno potezo, z reševanjem teh dvoživk, bomo tako dosegli dve muhi na en mah.

 

Komu se bo morda zdelo prenašanje dvoživk čez cesto smešno in nesmiselno početje. Vendar podatek, da je lansko leto število rešenih dvoživk doseglo 26.000 osebkov na odseku 1 km, v slabih 14 dneh, da našemu projektu smisel.

 

Dvoživke so na splošno zelo pomembne v ekologiji in predstavljajo pomemben člen v prehranjevalni verigi narave, tako v smislu plenilcev kot plena. Zato jih ni prav zanemarjati. Popisi vrst so pokazali, da je Radensko polje območje z s stabilno in vrstno pestro populacijo dvoživk in predstavlja pomemben habitat te vrste, ne le v lokalnem, pač pa tudi v državnem smislu.

 

Ko bodo spomladi temperature vztrajale nad 4°C in bo padel dež ali bo primerna visoka vlažnost, se bodo dvoživke začele prebujati. Zaradi še vedno relativno nizkih temperatur bodo živali počasne in zato še toliko lažje tarča povozov na cesti.

 

V ta namen bomo, na najbolj obljudenem delu prej omenjenega cestnega odseka, postavili približno 1 km ograje, ki bo preprečevala tem živalim vstop na cesto iz gozda. V zemljo bomo vkopali vedra na vsakih 15 – 25 metrov, kamor se bodo v nočnem času, ko je naval teh selitev največji, lovili posamezni osebki.

 

Ker je lahko teh osebkov tudi po več deset na vedro in ker je potrebno ta vedra redno, vsakodnevno dvakrat, prazniti in šteti ter določevati vrste posameznih dvoživk, bomo veseli vsakega prostovoljca, ki bi se lahko pridružil že četrti akciji z imenom POMAGAJMO ŽABICAM ČEZ CESTO.

 

Kdaj se bo akcija začela je zdaj še nemogoče napovedati, ker je vse odvisno od vremena. Zato pa v tokratnem prispevku pozivamo vse ljudi dobre volje, ki bi želeli na omenjenih akcijah sodelovati, da pustijo svoj kontakt s telefonsko številko in imenom na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Ko bo čas za prenašanje, vas bomo pravočasno obvestili prek elektronske pošte ali SMS sporočil.

 

Projekt bo v letošnjem letu vodila in koordinirala biologinja Lara Kastelic, ki bo vesela vsakega prostovoljca, ki bo imel voljo, da priskoči na pomoč.

 

Dvoživke se pobirajo med 20:00 in 23:00 uro zvečer in zgodaj zjutraj. Kadarkoli bi imeli čas, ste prostovoljci zelo dobrodošli. Obvezna oprema so: svetilke (najboljše čelne svetilke), odsevni jopič in vedra. Priporočena je topla in nepremočljiva obleka in obutev.