baner
Pomagajmo žabicam čez cesto 2016 PDF Natisni E-pošta
Letos je pomlad pohitela in dvoživke so pripravljene na selitev! Topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale. Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo - Račna, je ograja za dvoživke v dolžini enega kilometra postavljena in že opravlja svojo vlogo ter preprečuje povoz dvoživk na njihovi poti do mrestišč. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo pomoč!

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Z njo se boste dogovorili kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.


Prenašanje se prične ob 19h in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali in hitrosti pobiranja.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

- odsevni jopič,

- močno svetilko (naglavno ali ročno),

- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.


Navodila za pot in parkiranje.


Aktualne informacije spremljate na Facebook profilu društva Preplet.


DRUŽINSKO ŽABANJE

Srečanje z dvoživkami je za naše najmlajše dragocena izkušnja! Na omenjenem cestnem odseku zaradi neprilagojene hitrosti voznikov udeležba otrok pri prenašanju ni primerna, zato organiziramo družinsko žabanje! V soboto, 27. februarja, vas vabimo, da se dobimo na začetku ograje iz smeri Grosuplja. Prva skupina se zbere ob 16:00, druga skupina pa ob 17:30. Na bližnjem travniku si bomo pogledali živali, ki jih bomo prinesli v terarijih in se pobliže spoznali z vrstami dvoživk, ki živijo na Radenskem polju in jih srečamo pri prenašanju. Posamezna delavnica traja približno eno uro. Javite, kateri skupini se želite pridružiti, na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


Lara Kastelic, 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Organizator projekta je Preplet - ekološko, socialno in kulturno društvo za ustvarjalno skupnost v sodelovanju z Občino Grosuplje.