baner
Aktualno z RP
Prenašanje dvoživk čez cesto 2019 PDF Natisni E-pošta

Pomagajmo žabicam čez cesto 2019

Bliža se pomlad in lepi dnevi in topli večeri ter dež se bližajo. Tako vreme pa zvabi dvoživke, da se iz gozdnih skrivališč pomaknejo proti Radenskem polju. Ob cesti Mlačevo - Račna je že postavljena zaščitna ograja, ki preprečuje, da bi jih na njihovi poti do mrestišč povozili. Da pa bi žabice varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo prostovoljce, ki bi bilo pripravljeni pomagati pri prenašanju, vedno v spremstvu s koordinatorjem.

Večerno prenašanje se začne ob 18h uri (kasneje ob 19h oziroma po sončnem zahodu) in traja uro do dve, odvisno od števila dvoživk.

Vsak udeleženec obvezno potrebuje:

- odsevni jopič

- svetilko (ročno ali naglavno)

- primerno obutev in obleko, ker je lahko mokro in blatno

Če bi želeli sodelovati, pokličite koordinatorko Natašo (031 446 198) ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , kjer se boste dogovorili, kdaj lahko pridete, ko se bo akcija začela.

Aktualne informacije na Facebook strani društva Preplet

 

Sofinancerji projekta:

 
Prenašanje dvoživk 2018 PDF Natisni E-pošta

Dvoživke so pričele s spomladansko selitvijo in topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale. Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo – Račna, je v dolžini enega kilometra postavljena ograja za dvoživke, ki preprečuje, da bi  jih na njihovi poti do mrestišč povozili. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo pomoč pri prenašanju.

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Z njo se boste dogovorili kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk, kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 20h in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali.

Vsak udeleženec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

- odsevni jopič,

- močno svetilko (naglavno ali ročno),

- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Navodila za pot in parkiranje.

Aktualne informacije spremljate na Facebook profilu društva Preplet.

 
Prenašanje dvoživk 2017 PDF Natisni E-pošta

Spet je čas za selitev dvoživk. Ograjo za dvoživke na cesti Mlačevo-Račna smo letos postavili s pomočjo gasilcev PGD Čušperk in PGD Račna ter študentov naravovarstva višje strokovne šole GRM Novo mesto.

Selitev dvoživk proti mrestiščem bo predvidoma potekala do konca marca in v tem času bomo načeloma vsakodnevno prenašali dvoživke. Ker je selitev dvoživk močno odvisna od vremena, se lahko v sušnem obdobju tudi ustavi, kar pomeni, da tudi prenašanja ni.

Če želite sodelovati pri prenašanju, nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in dogovorili se bomo, kdaj lahko pridete glede na dogajanje na terenu. Prenašanje poteka v spremstvu koordinatorja, ki vam razloži, kako pravilno rokovati z živalmi, kako popisovati prenešene dvoživke in poskrbi za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 19h in običajno traja dve uri. Navodila za pot in parkiranje.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

– odsevni jopič,

– močno svetilko (naglavno ali ročno),

– primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Prenašanje dvoživk za naše najmlajše ni primerno, zato bomo za njih pripravili DRUŽINSKO ŽABANJE, kjer se lahko spoznajo z različnimi vrstami dvoživk, ki živijo na Radenskem polju. Družinsko žabanje bo potekalo v soboto, 1. aprila ob 10:00h. Zberemo se na začetku ograje iz smeri Grosuplja – navodila za pot. Predhodna prijava ni potrebna.

 
Pomagajmo žabicam čez cesto 2016 PDF Natisni E-pošta
Letos je pomlad pohitela in dvoživke so pripravljene na selitev! Topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale. Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo - Račna, je ograja za dvoživke v dolžini enega kilometra postavljena in že opravlja svojo vlogo ter preprečuje povoz dvoživk na njihovi poti do mrestišč. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo pomoč!

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Z njo se boste dogovorili kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.


Prenašanje se prične ob 19h in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali in hitrosti pobiranja.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

- odsevni jopič,

- močno svetilko (naglavno ali ročno),

- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.


Navodila za pot in parkiranje.


Aktualne informacije spremljate na Facebook profilu društva Preplet.


DRUŽINSKO ŽABANJE

Srečanje z dvoživkami je za naše najmlajše dragocena izkušnja! Na omenjenem cestnem odseku zaradi neprilagojene hitrosti voznikov udeležba otrok pri prenašanju ni primerna, zato organiziramo družinsko žabanje! V soboto, 27. februarja, vas vabimo, da se dobimo na začetku ograje iz smeri Grosuplja. Prva skupina se zbere ob 16:00, druga skupina pa ob 17:30. Na bližnjem travniku si bomo pogledali živali, ki jih bomo prinesli v terarijih in se pobliže spoznali z vrstami dvoživk, ki živijo na Radenskem polju in jih srečamo pri prenašanju. Posamezna delavnica traja približno eno uro. Javite, kateri skupini se želite pridružiti, na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


Lara Kastelic, 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Organizator projekta je Preplet - ekološko, socialno in kulturno društvo za ustvarjalno skupnost v sodelovanju z Občino Grosuplje.

 
Prenašanje dvoživk 2016 PDF Natisni E-pošta

Prenašanje dvoživk na Radenskem polju 2016

S pomočjo gasilcev iz Račne in Čušperka, študentov iz GRMa Novo mesto ter drugih prostovoljcev je Preplet - ekološko, socialno in kulturno društvo v začetku februarja 2016 postavilo ograjo za dvoživke.

Vreme še ni primerno za selitev dvoživk, tako da se akcija prenašanja še ni začela! Za prenašanje se morate obvezno najaviti koordinatorju, s katerim boste skupaj prenašali dvoživke.


To je pomembno zaradi pravilnega štetja in določevanja živali kot tudi varnosti udeležencev. Prenašanje s koordinatorji se bo pričelo ob primernem vremenu (dežju in višjih temperaturah). Če želite sodelovati pri prenašanju dvoživk pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in obvestili vas bomo kdaj se nam lahko priključite. Poročanje s terena pa lahko spremljate tudi na Facebook strani društva Preplet. Za več informacij pokličite 031 231 681.

Prenašanje bo potekalo po 19h in običajno traja eno do dve uri.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:
- odsevni jopič
- močno svetilko (naglavno ali ročno)
- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro

Kontaktni podatki
Lara Kastelic, 031 231 681, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , vodja projekta
Aktualne informacije spremljate na FB društva Preplet.
Organizator projekta je društvo Preplet v sodelovanju z Občino Grosuplje.

 
Družinsko žabanje 2015 PDF Natisni E-pošta

Družinsko žabanje bo v soboto 14., nedeljo 15. in soboto 21. marca, ob 17:30h bomo pripravili dvoživkarske delavnice za otroke. Žabanje bo potekalo na prostem, dobimo pa se kar pri začetku ograje iz smeri Grosuplja. Na delavnici boste lahko spoznali 6 od 9 vrst dvoživk, ki živijo na območju Krajinskega parka Radensko polje. Najpogumnejši boste lahko žabice tudi prijeli. Pridite se zabavat z nami, a pred tem se prosim prijavite na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , da bomo organizatorji primerno pripravljeni na vaš obisk. Lahko pa tudi pokličete Laro.

Kontaktni podatki kordinatorjev:
Lara Kastelic, 031 231 681, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , vodja projekta
Zala Brataševec, 051 372 723
Darja Koščak, 031 259 738

 Aktualne informacije spremljajo FB društva Preplet.

Organizator projekta je društvo Preplet v sodelovanju z Občino Grosuplje.

 
Prenašanje dvoživk na radenskem polju PDF Natisni E-pošta

Prenašanje dvoživk na Radenskem polju, 2015

S pomočjo gasilcev iz Račne in Čušperka, študentov iz GRMa Novo mesto ter drugih prostovoljcev smo v sredo, 4. marca, dokončali postavljanje ograje za dvoživke. Vsem najlepša hvala!

Vabljeni, da se nam pridružite in od blizu spoznate naše dvoživke.

Prenašanje dvoživk na Radenskem polju (regionalna cesta Mlačevo-Račna), se prične vsak večer ob 19:00. Zberemo se na začetku ograje iz smeri Grosuplja (100m na desni strani za bajerjem na Mlačevem).

Svojo udeležbo prosim najavite kordinatorju, ki je tisti dan odgovoren za sprejem prostovoljcev - povezava do seznama kordinatorjev.

Kordinator vam bo predstavil projekt, potek prenašanja in vas spremljal pri prenašanju dvoživk. Prenesene dvoživke popisujemo, zato je zelo pomembno, da dvoživk ne prenašate sami. Prenašanje običajno poteka eno do dve uri.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:
- odsevni jopič
- močno svetilko (naglavno ali ročno)
- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro

Kontaktni podatki kordinatorjev:
Lara Kastelic, 031 231 681, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , vodja projekta
Zala Brataševec, 051 372 723
Darja Koščak, 031 259 738

 Aktualne informacije spremljajo FB društva Preplet.

Organizator projekta je društvo Preplet v sodelovanju z Občino Grosuplje.

 
Pomagajmo žabicam čez cesto 2015 PDF Natisni E-pošta

Prevešanje zime v pomlad bo spodbudilo dvoživke, da pričnejo selitev iz gozdnih prezimovališč do voda, kjer bodo odložile mreste. Na Radenskem polju, na regionalni cesti Mlačevo – Račna, bomo tudi letos postavljali zaščitne ograje za dvoživke in jim pomagali čez cesto. Začetek projekta je pri tem neobičajnem vremenu težko določljiv, a ko se bo selitev pričela boste o tem obveščeni, če nam pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Vabljeni, da se nam pridružite pri prenašanju krastač, sekulj, rosnic, regic, urhov in pupkov, da skupaj omilimo negativne posledice prometne ceste na lokalno populacijo dvoživk. Več informacij na 031 231 681 (Lara Kastelic).

 

 
13. Pohod po KP Radensko polje PDF Natisni E-pošta

Vabljeni na 13. spomladanski pohod po krajinskem parku Radensko polje

Pohod bo v soboto 24. maja 2014. pričetek pohoda je ob 8.30 uri na Grajskem vrtu Boštanj na Velikem Mlačevem.

Informacije na tel. 041 761 216 oz. e-pošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Lepo vabljeni.

 
Martinov sejem in tradicionalni jesenski pohod po Radenskem polju PDF Natisni E-pošta

Turistično naravovarstveno društvo Boštanj Vas prijazno vabi na tradicionalni jesenski pohod po Radenskem polju in Martinov sejem, ki bo v soboto, 26.10.2013 ob 10. uri, na Grajski vrt Boštanj (Veliko Mlačevo).

Prijave sprejemamo na dan pohoda od 9.45 dalje.
Štartnina bo 2€.
Martinov sejem bo od 10.00 do 14.00 ure.

Prikazali Vam bomo: izdelovanje pletenih košar in brezovih metel, izdelkov iz gline, ročno izdelavo zobotrebcev,…

Razstavljeni bodo: jesenski izdelki in pridelki, čebelarski in medeni izdelki, domače potice in sladice, zvonovi, naravna darila, leseni krožniki iz brezovega lesa,…

Izdelke  in pridelke bo moč tudi kupiti.

Mlajši bodo lahko ustvarjali v delavnici za otroke in mladino.

Na ogled bo tudi razstava o lončeni potičnici velikanki in potici velikanki.

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 21