baner
Aktualno z RP
OBJAVA IN VABILO: Razpis za vodjo projekta Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov (LIFE AMPHICON) PDF Natisni E-pošta

Kot smo vas že seznanjali se bo v okviru projekta LIFE AMPHICON tudi na Radenskem polju 7 let izvajal projekt za ohranitev in obnovo habitatov dvoživk. 

Sedaj smo v fazi iskanja vodje projekta. Vsi, ki ste zainteresirani, imate opisane delovne izkušnje in ustrezate pogojem zelo lepo vabljeni k prijavi. 

 

Občina Grosuplje je objavila razpis za vodjo projekta Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov (LIFE AMPHICON).

Rok za prijavo je do četrtka, 21.11.2019.

Več informacij o razpisu najdete na spodnji povezavi.

 

https://www.grosuplje.si/razpis/226165

 
VABILO: 7.11.2019 ob 19.30 uri - Jesensko srečanje s kmetovalci Radenskega polja PDF Natisni E-pošta

Na pobudo aktivnih kmetov iz KS Račna vabimo, 7.11.2019 ob 19.30 uri v Družbeni dom v Veliko Račno na srečanje na katerem bomo na razpolago vsem kmetom, ki vas zanimajo vsebine povezane s kmetovanjem v krajinskem parku.

Predstavili vam bomo predvidene aktivnosti, ki jih bomo izvajali v letu 2020 na območju Radenskega polja.

Srečanje bo tudi družabne narave. Namen je, da se spoznamo, da se odkrito pogovorimo o vsebinah, ki vas zanimajo.

Srečanje ni namenjeno samo kmetovalcem iz KS Račna. Lepo vabljeni zato vsi, ki kmetujete na območju Krajinskega parka Radensko polje.

Naslednje srečanje, okvirno spomladi 2020, bo organizirano na območju KS Mlačevo, kjer boste spet vsi vljudno vabljeni.

Vodja Krajinskega parka Radensko polje
Mag. Tina Mikuš

 
V NOVEMBRU SE ZAČNE PROJEKT LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov PDF Natisni E-pošta

V ponedeljek, 7. oktobra 2019, je bila med Občino Grosuplje, kot vodilnim partnerjem v projektu, in Izvajalsko agencijo za mala in srednje velika podjetja (EASME) za projekt LIFE AMPHICON podpisana tudi pogodba o sofinanciranju iz sredstev LIFE. Pogodbo je podpisal župan dr. Peter Verlič, s strani EASME pa jo je že predhodno podpisal vodja enote za LIFE in ekoinovacije Angelo Salsi.

Občina Grosuplje je v sodelovanju s Turizmom Grosuplje (Krajinski park Radensko polje), Krajinskim parkom Ljubljansko barje, Kozjanskim regijskim parkom, Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (MZI), Centrom za kartografijo flore in favne (CKFF) ter tujima partnerjema iz Danske, Amphi International ApS in Občina Nyborg, in tujim partnerjem iz Nemčije, Verein der Freunde des Deutsch-Poln, EU-Nationalparks Unteres Odertal e.V. na razpis programa LIFE uspešno prijavila projekt Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov (LIFE AMPHICON – AMPHIbian CONservation and habitat restoration).

 

V okviru projekta želimo izboljšati populacijo ciljnih vrst in njihove habitate, zmanjšati povoze ciljnih vrst, rešiti urhe pred izumrtjem, združiti znanja in izkušnje iz treh različnih držav na področju ohranjenosti ciljnih vrst ter povečati ozaveščenost. V Sloveniji bo tako vzpostavljenih približno 130 mrestišč, zgradilo se bo minimalno 60 podhodov in postavilo 10.200 m stalnih ograj, prav tako se bo vzpostavilo učne in interpretacijske poti ter učilnice na prostem, postavilo informacijske table in opazovalnice. V Kozjanskem parku bo vzpostavljen Informacijski center za dvoživke, na Centru za kartografijo favne in flore pa Koordinacijski center za dvoživke.

V občini Grosuplje, na območju Krajinskega parka Radensko polje, pa se bo v okviru projekta zgradilo podhode in ograje, ki bodo dvoživkam omogočili varno prehajanje cest ob selitvah, vzpostavilo  nove primerne mlake in njihove kopenjske habitate, uredilo učne in interpretacijske poti, učilnico na prostem in postavilo informacijske table, opazovalnice in tudi razgledni stolp.

Gre za projekt v vrednosti 8.079.824 evrov, pri čemer sofinanciranje Evropske unije znaša 60 %, sofinanciranje države 20 %, 20 % predstavlja lastni delež.

Z deli se bo začelo že v novembru 2019. Vsa dela pa bodo končana do konca leta 2026.


 

 
Uprava Krajinskega parka Radensko polje, 1.septembra 2019 začela s svojim delom PDF Natisni E-pošta

 

Veselo naznanjamo, da je po 10 letih od prvega zavarovanja začela operativno delovati Uprava krajinskega parka Radensko polje.

Uprava deluje pod okriljem  Zavoda za turizem Grosuplje s sedežem na Adamičevi cesti 15, 1290 Grosuplje. 

Za vsa vprašanja v zvezi z upravljanjem krajinskega parka nam lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pokličete na telefon 08 20 07 157

 

 

 
Prenašanje dvoživk čez cesto 2019 PDF Natisni E-pošta

Pomagajmo žabicam čez cesto 2019

Bliža se pomlad in lepi dnevi in topli večeri ter dež se bližajo. Tako vreme pa zvabi dvoživke, da se iz gozdnih skrivališč pomaknejo proti Radenskem polju. Ob cesti Mlačevo - Račna je že postavljena zaščitna ograja, ki preprečuje, da bi jih na njihovi poti do mrestišč povozili. Da pa bi žabice varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo prostovoljce, ki bi bilo pripravljeni pomagati pri prenašanju, vedno v spremstvu s koordinatorjem.

Večerno prenašanje se začne ob 18h uri (kasneje ob 19h oziroma po sončnem zahodu) in traja uro do dve, odvisno od števila dvoživk.

Vsak udeleženec obvezno potrebuje:

- odsevni jopič

- svetilko (ročno ali naglavno)

- primerno obutev in obleko, ker je lahko mokro in blatno

Če bi želeli sodelovati, pokličite koordinatorko Natašo (031 446 198) ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , kjer se boste dogovorili, kdaj lahko pridete, ko se bo akcija začela.

Aktualne informacije na Facebook strani društva Preplet

 

Sofinancerji projekta:

 
Prenašanje dvoživk 2018 PDF Natisni E-pošta

Dvoživke so pričele s spomladansko selitvijo in topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale. Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo – Račna, je v dolžini enega kilometra postavljena ograja za dvoživke, ki preprečuje, da bi  jih na njihovi poti do mrestišč povozili. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo pomoč pri prenašanju.

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Z njo se boste dogovorili kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk, kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 20h in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali.

Vsak udeleženec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

- odsevni jopič,

- močno svetilko (naglavno ali ročno),

- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Navodila za pot in parkiranje.

Aktualne informacije spremljate na Facebook profilu društva Preplet.

 
Prenašanje dvoživk 2017 PDF Natisni E-pošta

Spet je čas za selitev dvoživk. Ograjo za dvoživke na cesti Mlačevo-Račna smo letos postavili s pomočjo gasilcev PGD Čušperk in PGD Račna ter študentov naravovarstva višje strokovne šole GRM Novo mesto.

Selitev dvoživk proti mrestiščem bo predvidoma potekala do konca marca in v tem času bomo načeloma vsakodnevno prenašali dvoživke. Ker je selitev dvoživk močno odvisna od vremena, se lahko v sušnem obdobju tudi ustavi, kar pomeni, da tudi prenašanja ni.

Če želite sodelovati pri prenašanju, nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in dogovorili se bomo, kdaj lahko pridete glede na dogajanje na terenu. Prenašanje poteka v spremstvu koordinatorja, ki vam razloži, kako pravilno rokovati z živalmi, kako popisovati prenešene dvoživke in poskrbi za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 19h in običajno traja dve uri. Navodila za pot in parkiranje.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

– odsevni jopič,

– močno svetilko (naglavno ali ročno),

– primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Prenašanje dvoživk za naše najmlajše ni primerno, zato bomo za njih pripravili DRUŽINSKO ŽABANJE, kjer se lahko spoznajo z različnimi vrstami dvoživk, ki živijo na Radenskem polju. Družinsko žabanje bo potekalo v soboto, 1. aprila ob 10:00h. Zberemo se na začetku ograje iz smeri Grosuplja – navodila za pot. Predhodna prijava ni potrebna.

 
Pomagajmo žabicam čez cesto 2016 PDF Natisni E-pošta
Letos je pomlad pohitela in dvoživke so pripravljene na selitev! Topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale. Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo - Račna, je ograja za dvoživke v dolžini enega kilometra postavljena in že opravlja svojo vlogo ter preprečuje povoz dvoživk na njihovi poti do mrestišč. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo pomoč!

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Z njo se boste dogovorili kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.


Prenašanje se prične ob 19h in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali in hitrosti pobiranja.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

- odsevni jopič,

- močno svetilko (naglavno ali ročno),

- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.


Navodila za pot in parkiranje.


Aktualne informacije spremljate na Facebook profilu društva Preplet.


DRUŽINSKO ŽABANJE

Srečanje z dvoživkami je za naše najmlajše dragocena izkušnja! Na omenjenem cestnem odseku zaradi neprilagojene hitrosti voznikov udeležba otrok pri prenašanju ni primerna, zato organiziramo družinsko žabanje! V soboto, 27. februarja, vas vabimo, da se dobimo na začetku ograje iz smeri Grosuplja. Prva skupina se zbere ob 16:00, druga skupina pa ob 17:30. Na bližnjem travniku si bomo pogledali živali, ki jih bomo prinesli v terarijih in se pobliže spoznali z vrstami dvoživk, ki živijo na Radenskem polju in jih srečamo pri prenašanju. Posamezna delavnica traja približno eno uro. Javite, kateri skupini se želite pridružiti, na 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


Lara Kastelic, 031 231 681 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Organizator projekta je Preplet - ekološko, socialno in kulturno društvo za ustvarjalno skupnost v sodelovanju z Občino Grosuplje.

 
Prenašanje dvoživk 2016 PDF Natisni E-pošta

Prenašanje dvoživk na Radenskem polju 2016

S pomočjo gasilcev iz Račne in Čušperka, študentov iz GRMa Novo mesto ter drugih prostovoljcev je Preplet - ekološko, socialno in kulturno društvo v začetku februarja 2016 postavilo ograjo za dvoživke.

Vreme še ni primerno za selitev dvoživk, tako da se akcija prenašanja še ni začela! Za prenašanje se morate obvezno najaviti koordinatorju, s katerim boste skupaj prenašali dvoživke.


To je pomembno zaradi pravilnega štetja in določevanja živali kot tudi varnosti udeležencev. Prenašanje s koordinatorji se bo pričelo ob primernem vremenu (dežju in višjih temperaturah). Če želite sodelovati pri prenašanju dvoživk pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in obvestili vas bomo kdaj se nam lahko priključite. Poročanje s terena pa lahko spremljate tudi na Facebook strani društva Preplet. Za več informacij pokličite 031 231 681.

Prenašanje bo potekalo po 19h in običajno traja eno do dve uri.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:
- odsevni jopič
- močno svetilko (naglavno ali ročno)
- primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro

Kontaktni podatki
Lara Kastelic, 031 231 681, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , vodja projekta
Aktualne informacije spremljate na FB društva Preplet.
Organizator projekta je društvo Preplet v sodelovanju z Občino Grosuplje.

 
Družinsko žabanje 2015 PDF Natisni E-pošta

Družinsko žabanje bo v soboto 14., nedeljo 15. in soboto 21. marca, ob 17:30h bomo pripravili dvoživkarske delavnice za otroke. Žabanje bo potekalo na prostem, dobimo pa se kar pri začetku ograje iz smeri Grosuplja. Na delavnici boste lahko spoznali 6 od 9 vrst dvoživk, ki živijo na območju Krajinskega parka Radensko polje. Najpogumnejši boste lahko žabice tudi prijeli. Pridite se zabavat z nami, a pred tem se prosim prijavite na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , da bomo organizatorji primerno pripravljeni na vaš obisk. Lahko pa tudi pokličete Laro.

Kontaktni podatki kordinatorjev:
Lara Kastelic, 031 231 681, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , vodja projekta
Zala Brataševec, 051 372 723
Darja Koščak, 031 259 738

 Aktualne informacije spremljajo FB društva Preplet.

Organizator projekta je društvo Preplet v sodelovanju z Občino Grosuplje.

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 21